Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Wie Piemonte zegt, zegt uitstekend eten en drinken! Niet voor niets is de Slowfood Beweging in Piemonte ontstaan in de stad Bra. En laat er in Bra nou jaarlijks een enorm Kaas festival plaatsvinden. Ieder jaar in het derde weekend van september komen er zo’n 200.000 kaasliefhebbers richting Piemonte om in Bra alle kazen van de wereld te proeven. Want er zijn niet alleen Piemontese kazen te proeven maar bijv. Nederland is ook vertegenwoordigd. Het is echt een Internationaal festival en het gaat om het promoten van lokale kazen die op ambachtelijke manier worden bereid. Dat is nl. waar de Slowfood organisatie voor staat!
Piemonte heeft 9 kazen met een DOP keurmerk. Het D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) staat gelijk aan een officiële garantie van de herkomst en kwaliteit in de Europese Unie. In Nederland wordt het keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Ik bespreek hieronder mijn favorieten.
Robiola is een geitenkaas die zijn oorsprong kent in Roccaverano. Een klein dorp in de Langhe. Er zijn een aantal eisen waaraan de productie van Robiola moet voldoen. De melk van de eigen geiten wordt binnen 8 uur verwerkt. Er worden geen onnatuurlijke bacterieen toegevoegd om de kaas te zouten. De geiten eten gras van het eigen land en lopen 6 maanden buiten. De kaasjes worden één voor één gemaakt met de hand en ze worden niet gepasteuriseerd. Een volledig natuurlijk product dus. Ik ben er gek op. We onderscheiden een Robiola fresca (30 dagen houdbaar) en een Robiola stagionata (60 dagen houdbaar). Vlak bij ons in het dorp Cartosio bevindt zich agrarisch bedrijf Nilvana. Zij maken heerlijke Robiola. Het is een feest om bij ze langs te gaan en een rondleiding en een proeverij te krijgen.
Deze kaas wordt in geheel Piemonte geproduceerd en wordt meestal genoemd naar plaats waar hij vandaan komt: Toma di Biella, Toma di Ormeo, enz. Hij ruikt en smaakt melkachtig, dus niet romig, en is enigszins zout. Het vetgehalte is ruim 29%. Toma is een half verhitte kaas met een zachte textuur, gerijpt in traditionele grotten en een gunstig klimaat voor ten minste 60 dagen. Toma wordt gemaakt van koeienmelk.
Castelmagno wordt ook wel de koning van de kazen genoemd. Hij werd achtereenvolgens hoog geprezen door de Pausen van Avignon en de Italiaanse koninklijke familie, het Hof van Savoie. De kaas mag het toevoegsel ‘prodotto della Montagna’ op een blauwe achtergrond dragen als de productie inderdaad in de bergen boven 1000 m plaatsvond. Een andere toevoeging kan zijn ‘di Alpeggio’ die op een groene achtergrond geplaatst wordt. De kaas komt uitsluitend uit de dorpen Castelmagno, Pradleves en Monterosso Grana, in de provincie Cuneo. Het vetgehalte is 34%. De kaas is korrelig en pittig van smaak en bevat weinig zout. Castelmagno wordt gemaakt van niet gepasteuriseerde koeienmelk.
Oorspronkelijk werd deze kaas alleen van schapenmelk gemaakt, en deze heet nog steeds ‘pura pecora’. Tegenwoordig is het een kaas die meestal van gemengde melksoorten wordt gemaakt, maar hij moet toch altijd ten minste 60% schapenmelk bevatten. Het vetgehalte van de laatste soort is 45% en van de ‘pura pecora’ 48%. De kaas is wat korrelig met een enigszins zure typische boerderijsmaak. Hij wordt gemaakt in de dorpen die tot de gemeente Alta Langa behoren in de provincie Cuneo. Hij kan zowel rauw als gepasteuriseerd worden gemaakt.
De licht zoutige Bra is ongetwijfeld een van de belangrijkste kazen uit de provincie Cuneo en komt in twee soorten ‘tenero’ – zacht en ten minste 45 dagen gerijpt en ‘duro’ – hard, belegen willen die tenminste 180 dagen gerijpt is, beiden met een vetgehalte van 32%. De kleur van het label geeft aan welke soort het betreft. De kaas wordt in alle streken van Cuneo gemaakt maar kan ook uit Villafranca (provincie Turijn) komen. De kaas Bra wordt gemaakt van een mengsel van rauwe koeien-, geiten- en schapenmelk en heeft een pittige volle smaak.
En weet je wat nou zo mooi is… Onze kok Gianluca kookt met al deze soorten kaas. Dus kom naar Casa Valle Erro en laat je verrassen door de vele verschillende soorten kaas uit Piemonte!
Kijk voor de beschikbaarheid hieronder:
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!