
De beste tips voor je vakantie in Italië
La Vigilia, Natale en Santo Stefano, Kerst in Italië met een heerlijk kerstrecept, pasta alla Natalina
In Italië hebben alle dagen rondom Kerst hun eigen naam. 24 december is La Vigilia, 25 december heet Natale en 26 december is Santo Stefano.
La Vigilia
24 december is het begin van de Kerstdagen voor de Italianen. Overdag zijn alle winkels nog wel open, maar vanaf een uur of 19.00 sluit alles en gaat iedereen naar huis om La Vigilia in huiselijke kring te vieren. Het kerstavonddiner is zeer uitgebreid en met de hele familie. Daarna gaat iedereen naar de kerk voor de viering van de middernachtmis, ter ere van de geboorte van Jezus. De kinderen wachten op de Kerstman en kijken natuurlijk uit naar de kerstcadeaus.
De term “vigilia” komt uit het Latijn en betekent “wake”, wat duidt op de verwachting van de gebeurtenis.
Kortom, kerstavond is een mix van religieuze traditie, vreugdevolle verwachting voor kinderen en gezelligheid met de familie.
Natale
Eerste kerstdag heet Natale en is naast Pasen dé belangrijkste feestdag in Italië. Deze dag wordt met de familie gevierd. Eerst naar de mis in de ochtend en dan uitgebreid eten samen. De kerstpranzo is ongelofelijk uitgebreid en begint om 13.00. Wij hebben het getroffen met onze buren, zij zien ons als familie en dus hebben we meerdere malen mogen aanschuiven en meegenieten van deze fantastische traditie. ’s Middags na het eten is er altijd tijd voor een ‘passagiata’ door Acqui Terme om te genieten van de kerstversiering, een praatje te maken en wellicht nog een aperitivo te nemen met je vrienden. Voor ons is deze dag echt een hoogtepunt in het jaar.
Santo Stefano
2e kerstdag bestaat eigenlijk niet in Italië. Het is wel een vrije dag. 2e kerstdag is meer om samen met vrienden door te brengen. De meeste restaurants zijn open op 2e kerstdag en hebben een menu alla carte. Wij blijven eigenlijk altijd thuis om bij te komen van de Kerstpranzo op Natale. Lekker luieren op de bank, een filmpje, rondje met de hondjes en de restjes opmaken van Natale.
Pasta alla Natalina, een recept speciaal voor kerstavond
Om helemaal in de kerstsfeer te komen hieronder een recept van een pasta die vaak op kerstavond gegeten wordt. Het is wel typisch zuid Italiaans maar het is een heerlijk recept en ook nog eens makkelijk te maken. En je kan het natuurlijk ook op andere dagen eten!
Wat hebben we allemaal nodig voor onze kerstpasta (4 pers)?
320 gram spaghettone, olijfolie, 2 tenen knoflook geperst, 2/3 ansjovisjes, klein vers rood pepertje of een gedroogde, handvol pijnboompitjes, 80 gram gekneusde walnoten, handvol rozijnen, 2 flinke scheppen kappertjes, 250 cherry tomaatjes, fles passata van Mutu (ik gebruik mijn eigen tomatensaus), handvol gehalveerde olijven zonder pit, ik gebruik altijd olive taggesche. Beetje gesneden peterselie om af te garneren.
Hoe maken we de pasta alla Natalina?
We koken de spaghettone in een grote pan met ruim water en een schepje zout bijtgaar. In een koekenpan bakken we de geperste knoflook in ruim olijfolie. Tip: Doe er een schepje water bij tegen het verbranden van de knoflook. Daarna voegen we het pepertje en de ansjovisjes toe. Zodra de ansjovisjes zijn opgelost doen we de pijnboompitjes, rozijnen, walnoten en kappertjes erbij. Roer goed door en laat alles lekker een beetje koken. Voeg dan de tomaatjes toe (heel). Kook ze mee totdat ze gaar zijn. Plet ze dan met een houten lepel en voeg de passata toe. Laat even doorkoken en doe de olijven erbij. Nu haal je de pasta uit de pan en doet die bij de saus. Doorroeren totdat de saus volledig is opgenomen door de pasta. Af garneren met peterselie en je hebt een heerlijke Kerstpasta!
Buon Natale a tutti, iedereen hele fijne Kerstdagen toegewenst vanuit Casa Valle Erro in Piëmonte!

Heerlijke kerstmuffins voor Natale!
De beste tips voor je vakantie in Italië Het is eigenlijk wel een traditie hier bij ons in Italië om iedereen een kadootje te geven
Ons ondernemersverhaal deel 9, 2006, ons eerste jaar in Piëmonte
De beste tips voor je vakantie in Italië 15 januari 2006 begon ons echte avontuur in Italië (Piëmonte) Toen stapten we in onze Hyundai Terracan