Feesten rondom de BarberaIn de winter in Piemonte bezoeken wij altijd een aantal wijnboeren die Barbera produceren. We zoeken nieuwe adresjes om onze wijnkelder te vullen met de lekkerste Barbera’s. De Monferrato is dé streek in Piemonte waar de beste Barbera’s vandaan komen. Gasten die al meerdere keren in Casa Valle Erro zijn geweest weten dat wij Ambassadeurs van dit druivenras zijn. Op zondag 26 april is de Giro Nizza. Een rondgang langs Nizza producenten waar wij onze gasten meenemen om de Nizza te proeven. In het weekend van 9 en 10) mei is het feest Nizza e Barbera, een groot festijn waarbij tientallen Barbera producenten hun Barbera laten proeven en erover vertellen. Dus als je wilt genieten van al die lekkere Barbera’s kom dan in april en mei naar ons luxe vakantiehuis Casa Valle Erro en boek een van de prachtige vrijstaande appartementen. In onze wijnkelder liggen er genoeg maar in het vakantieappartement ligt ook een lijst met wijnhuizen in de nabije omgeving waar de Nizza geproefd kan worden. Barbera d’AstiDe Barbera d’Asti heeft een diep robijnrode kleur als ze jong zijn terwijl oudere wijnen een granaatrode kleur hebben. De wijn is fris en fruitig van smaak en bevat zo goed als geen tannine maar hebben wel een redelijk hoge zuurgraad. De fruitigheid betekent vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De houtgelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Verschillende kwaliteiten BarberaDe “standaard” Barbera wordt gemaakt in roestvrijstalen vaten en gaat niet op hout. Het is een makkelijk drinkbare wijn. Daarnaast zijn er ook complexere Barbera’s die na de fermentatie maanden op hout (eiken vaten) gelagerd worden om verder te rijpen. Tot december 2014 droegen deze gelagerde Barbera wijnen uit de omgeving van Nizza Monferrato de naam Barbera d’Asti DOCG en DOCG Superiore. De grond (rijk aan kalksteen, klei en calcium) en de klimaatcondities maken het Nizza gebied speciaal en superieur. De heuvels met wijnranken liggen er ideaal, van zuidoost tot west. Er valt minder regen dan in het Barolo-gebied en in de late zomer- en herfstmaanden is er een goed verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. Allemaal gunstige omstandigheden. Associazione produttori del NizzaIn 2014 werd de Associazione produttori del Nizza opgericht. Deze organisatie zet zich in om een zeer goede Barbera te maken onder de naam Nizza en deze te promoten onder het grote publiek. Het is dus een Barbera d’Asti Superiore DOCG, maar de Nizza moet voldoen aan de volgende extra eisen: - De druiven moeten komen uit één van de 18 Nizza-gemeenten
- De wijn moet bestaan uit 100% Barbera druif
- Er mag max 7 ton per hectare van de wijngaard af komen
- Het minimum alcohal percentage is 13-13,5%
Het minimale aantal maanden rijping is 18 maanden waarvan minimaal 6 maanden op houten vaten |