Echte Italiaanse recepten | Panna Cotta

We gaan vandaag een dolce maken, een hele echte Italiaanse. Panna cotta is natuurlijk naast tiramisu, hét Italiaanse dessert. En het is uiteraard van origine een Piemontees dessert. Tja, hoe vaak zeg ik het aan tafel, al het goede Italiaanse eten heeft zijn oorsprong in Piëmonte. Het lijkt heel makkelijk om te maken, er zijn maar 4 ingrediënten nodig, maar het is een hele kunst om het toetje helemaal top te krijgen. De room mag niet koken maar moet wel heel heet zijn zodat de suiker en de gelatine op kunnen lossen. De panna cotta mag niet te slap zijn, maar ook geen rubber worden door te veel gelatine. Het mikt dus heel nauw.

Snel klaar en een dag (of 2) van tevoren al te maken! En dus een ideaal dessert voor de komende Kerstdagen!

Panna cotta, de naam zegt het al, is gekookte room. En dan wel verse slagroom, dus geen gepasteuriseerde. Daarnaast gebruik ik velletjes gelatine, suiker en deze keer een pipet met vanille extract, je kunt ook verse vanille gebruiken natuurlijk. Dan snij je het vanilletakje over de lengte in en schraap je de vanille eruit.  

Zoals hierboven geschreven is panna cotta een Piemontees dessert. De verhalen gaan dat het is bedacht door een Hongaarse vrouw die woonde in de Langhe begin 19e eeuw. Of dat allemaal waar is weet ik niet, maar het feit is wel dat in Piëmonte echt op iedere menukaart panna cotta staat. Panna cotta is origineel met vanille. Maar de kok kan er allerlei smaken aan geven. Wij hebben panna cotta gegeten met koffie, pistache, drop, aardbeien, citroen, lavendel, munt, rozen, hazelnoten etc. Maar onze favoriet blijft met vanille, gewoon het origineel. Wel met een beetje rood fruit erop, vers of als coulis.

Panna Cotta (4/6 personen), wat hebben we allemaal nodig?

500 ml verse room, 100 gram witte suiker, 10 gram gelatine, een pipet (of eetlepel) vanille extract of een vers vanillestokje, uitgeschraapt.

—-

Bereiding van de Panna Cotta

We beginnen met de gelatine. Leg de blaadjes in een bord met koud water. Ze moeten onder water staan. Laat ze in ongeveer 10 tot 15 minuten zacht en slap worden.

Zet een pannetje op laag vuur en doe de verse room erin. Hier begint direct de eerste uitdaging. De room mag NIET koken. Maar moet wel heel heet worden zodat de suiker en straks de gelatine kan oplossen. Je kan zien dat de room bijna kookt doordat er bubbeltjes aan de zijkant van de pan verschijnen. Zet het vuur uit of heel laag. Voeg nu de suiker toe en laat door te roeren de suiker oplossen. Voeg de vanille extract toe (of de verse vanille) en roer door.

Knijp de blaadjes gelatine goed uit en voeg ze toe in de hete room. Blijf roeren totdat ze opgelost zijn. En dat is alles! Nu kan de panna cotta in 4/6 glazen worden gegoten. Dek af met plasticfolie. Zet ze minimaal 4 tot 6 uur in de koelkast. Beter nog is om de panna cotta een dag van tevoren te maken.

Je kan als topping van alles gebruiken. Ik vind vers rood fruit zalig. Maar een coulis van rood fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen is ook heerlijk natuurlijk. Chocolade, caramel, verzin het maar, alles is lekker en alles mag.

En een glaasje Moscato of Brachetto, zoete Piemontese dessertwijn met bubbels, past hier heel goed bij!

Buon appetito.

 

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!