Kersttaart voor onze buren, vrienden, relaties

Dit jaar vieren wij alweer onze 19e Kerst in Italië, Piëmonte. Wat gaat de tijd toch hard. Kerst, of Natale zoals we hier zeggen, is het belangrijkste feest van het jaar en dit wordt zeer uitgebreid gevierd. De eerste jaren werden we uitgenodigd door onze Italiaanse buren voor de Kerstpranzo. Dat was heel bijzonder want Natale is echt een familieaangelegenheid. De hoeveelheid eten was echt enorm, alleen al 6 antipasti, daarna 2 soorten pasta, vervolgens de secondo, kaas, fruit, noten, dolce, panettone. Het hield niet op. Maar ook de restaurants serveren een zeer royaal kerstmenu en altijd op de middag. Vanaf 2010 toen we in exploitatie waren namen we onze gasten met Kerst altijd mee naar een goed restaurant, vaak naar Il Giardinetto in Sessame. Een unieke belevenis waar nog lang over door werd gepraat, met name over de enorme hoeveelheden eten.

De week voor Kerst zit voor ons ook dit jaar weer helemaal volgepland met aperitivi, cene en pranzi pre-natale, lekker borrelen, dineren en lunchen voorafgaande aan Kerst met vrienden. En tijdens al deze gezelligheden neem je natuurlijk ook kadootjes mee voor elkaar. De hele keukentafel staat al vol met tasjes met kadootjes voor onze buren, vrienden, onze zakenrelaties, onze kok en onze schoonmaaksters. Het persoonlijke is heel belangrijke tijdens de Kerst. En het liefst maak je dus zelf iets lekkers voor iedereen. Je kan natuurlijk een ‘kant-en-klare’ panettone (Kerstbrood) kopen maar zelf een taart of iets dergelijks maken wordt zeer gewaardeerd.  Ik bakte dit jaar een taart van banaan met appel en walnoten. Verrukkelijk en iedereen kan dit maken, echt waar. En je hoeft de kersttaart natuurlijk niet weg te geven, zelf opeten mag uiteraard ook! Met een bolletje vanille-ijs heb je ook een heerlijk Kerstdessert.

Kersttaart, wat hebben we allemaal nodig?

4 zeer rijpe grote bananen, 100 gram appelmoes (ik maakte het zelf van goudrenetten), 2 eieren, 150 gram bloem (farina 00), 1 zakje bakpoeder, kaneelpoeder naar keuze en 125 gram walnoten gepeld en gehakt. (Pecannoten of hazelnoten gaat uiteraard ook, ik gebruikte walnoten van onze eigen bomen)

De appelmoes is heel makkelijk zelf te maken, gebruik goudrenetten, schil ze en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een pannetje met een klein laagje water. Voeg GEEN suiker toe, een beetje kaneel kan wel. Laat koken en maak de prak de appel tot een smeuïge massa. Dit is echt de lekkerste appelmoes die er is.

Bereiding van het beslag voor de kersttaart

We beginnen met het prakken van drie bananen. Als ze heel rijp zijn dan prakt het makkelijker. Mengen met de appelmoes en de 2 eieren. Zeef de bloem tezamen met de kaneel en de bakpoeder en voeg toe aan het mengsel. Roer goed door en voeg tot slot de gehakte walnoten toe. Het beslag is klaar!

Neem een kleine ronde bakvorm of een echte cakevorm. Smeer de vorm goed in met margarine of boter. Vul de vorm met het beslag. Snij de vierde banaan in plakjes en verdeel over de cake. Bak de cake in 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden.

We wensen iedereen hele fijne Kerstdagen!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!