Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
En dan zijn we alweer aan het aftellen naar Kerst. Ieder jaar zeggen we, wat vliegt de tijd, maar het is toch ook echt waar. Voor mijn gevoel zat ik een paar weken geleden nog in de korte broek. Nu staat de kachel lekker te branden en heb ik mijn dikke truien weer uit de kast gehaald om een rondje met onze hondjes te lopen. November en december zijn eigenlijk altijd koude maanden en er valt ook sneeuw. Gelukkig zitten er ook van die echt mooie dagen tussen zodat je het idee hebt dat je op wintersport bent. Strakblauwe lucht en volop zon. We zitten dan vaak op het balkon van B&B La Cambusa want daar heb je de meeste zon. Lekker met een glas spumante, heerlijk toch! Ieder jaargetijde hier heeft zijn charmes vinden wij.
Dit jaar vieren we voor de eerste keer sinds we een eigen bedrijf hebben, en dat is al sinds 1995, Kerst met zijn tweeën. En ik moet eerlijk zeggen, het is best een raar idee. Normaal gesproken was ik nu druk in de weer om overal een kerstboom te plaatsen en het terrein en de appartementen te versieren met lichtjes. Nu hoefde ik alleen ons eigen huis te versieren en was ik dus in een halve dag al klaar. Maar aan de andere kant, ook wel heel relaxt hoor. We hebben veel meer tijd om ons te richten op ons Italiaanse leven en dat betekent veel uiteten en veel apricena’s (dat is een aperitivo die uitloopt op een cena en daarna niet meer stopt, zo werkt dat meestal bij ons in ieder geval) Onze tafel in La Cantina staat weer vol met tasjes met cadeau’s en ik heb al 4 appeltaarten gebakken om weg te geven. Iets persoonlijks (en eetbaar) wordt zeer op prijs gesteld door Italianen.
Natale, eerste Kerstdag in luxe vakantieresort Casa Valle Erro in Piëmonte
Eerste Kerstdag, Natale, gaan we lekker uiteten. Op eerste Kerstdag eet iedereen in Italië en dus ook in Piëmonte om 13.00. De zogenaamde Kerstpranzo is de belangrijkste pranzo van het jaar, tezamen met die van Pasen. De middag duurt gerust tot 18.00 en het eigenlijk eten totdat je erbij neervalt. We gaan dit jaar naar San Marco in Canelli. Eén van onze favoriete restaurants. Ik heb er nou al zin in!
Santo Stefano, tweede Kerstdag in Casa Valle Erro
2e kerstdag, Santo Stefano, moeten we weer een beetje aandacht besteden aan onze hondjes, want die hebben op eerste Kerstdag natuurlijk de hele dag alleen gezeten. Dus dat wordt een flinke wandeling en daarna op de bank een film kijken. Wat we gaan eten weet ik nog niet. Waarschijnlijk niet veel!
2 heerlijke echte Italiaanse recepten voor Kerst en Oud en Nieuw!
Maar voor degenen die nog wat kookinspiratie zoeken voor Kerst en Oud en Nieuw, heb ik wel 2 leuke receptjes. Eén is voor de lekkerste scroppino die er bestaat. Lekker voor tussen de verschillende gangen door. En het tweede recept is voor een echte Kersttaart. Heel makkelijk, ongelofelijk lekker en je kan de taart mooi al een paar dagen van tevoren maken.
Al onze gasten van afgelopen seizoenen weten direct wat ik bedoel. Want na de welkomstbbq op zaterdag maakt JP altijd de lekkerste scroppino. En we krijgen dus ook heel veel vragen over hoe hij die nou maakt. In deze blog het geheim achter de scroppino van JP!
Wat hebben we allemaal nodig voor de scroppino van JP? (4/6 personen)
Doe de spumante en de limoncello in de grote maatbeker en voeg beetje voor beetje het citroenijs toe en blijf mixen totdat je een lobbige massa hebt. Hij moet nl. wel drinkbaar blijven. Echt, zo eenvoudig is het!
Uitschenken in mooie champagneglazen, rietje erin en klaar is kees, o nee, JP.
Deze taart kan echt iedereen maken en is nog lekker ook!
Wat hebben we allemaal nodig voor de Kersttaart van Ger? (10/12 personen)
Deeg:
Vulling:
We beginnen met het deeg. Doe de eieren, de vanillesuiker, de gewone suiker en de olie bij elkaar en meng goed met een mixer. Voeg daarna de boter in blokjes toe en blijf mixen. Doe de gezeefde bloem met het gist bij dit mengsel en blijf mengen. Het deeg is nu kruimelig en klaar. Kneed dit nu verder met je handen tot je een mooie homogene bol hebt.
Doe een kwart van dit deeg in een zakje in de vriezer. Daar gaan we later wat leuks mee doen. Rol de rest van het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad. Doe dit deeg in een vorm van 22cm en bekleed de vooraf ingevette vorm op de bodem en zo’n 3cm langs de rand. Zet de vorm zo afgedekt in de koelkast. We gaan nu de vulling maken.
Snij eerst de perziken in kleine stukjes. Doe de melk, de vanillesuiker, de suiker en de eidooier in een pannetje. Verwarm al kloppend met een garde, rustig op een laag vuur zodat de suiker oplost. Voeg de maïzena toe en blijf roeren totdat het mengsel heel dik wordt. Haal het mengsel van het vuur en voeg nu de verse slagroom toe. Blijf roeren totdat de massa mooi stevig is maar niet te vloeibaar. Voeg de stukjes perzik toe en roer nogmaals goed door.
Haal de vorm uit de koelkast en doe de vulling in de vorm. Haal nu het laatste stukje deeg uit de vriezer en rasp met een kaasrasp het bevroren deeg over de perzik totdat de hele taart bedekt is. Nu wordt hetn et een perzik kruimel taart, echt zo grappig! Mocht je van amandelen houden kan je ook nog af garneren met amandelschaafsel.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de taart af in 40/45 minuten. Buon appetito!
We wensen iedereen hele fijne Kerstdagen!
En mocht je nog een weekje Italië willen komen vieren in mei, juni of september, ik heb nog een paar plekjes. Mail gauw naar info@EenWeekjeItalie.nl
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!