
De beste tips voor je vakantie in Italië
Onze 5 favoriete Piëmontese witte wijnen
Naast de best rode wijnen van de wereld, heeft Piëmonte ook zeer goede inheemse (eigen) witte wijnen. Tijdens het seizoen schenken wij tijdens onze eetavonden als witte wijn een Cortese van de gebroeders Malfatti in Cartosio. Iedereen is altijd aangenaam verrast over de kwaliteit van de Cortese. Fruitig maar niet zoet, fris maar niet zuur, gewoon een heerlijke witte wijn voor de warme en zwoele zomeravonden.
Maar er zijn meer zeer goede autochtone witte wijnen in Piëmonte. Ik geef hieronder mijn favoriete top 5.
Cortese
Piëmonte is het belangrijkste productiegebied voor Cortese en dan met name in het zuidoosten, in de provincie Alessandria. In Piëmonte waar de wijngaarden gelegen zijn op heuvelachtige terreinen met uitstekende zon invloed groeit de druif in perfecte omstandigheden, wat resulteert in hoogwaardige en smaakvolle wijnen.
Cortese is een witte druivensoort die wordt geassocieerd met frisse, naar limoen geurende wijnen. De cortese druif staat bekend om zijn wat hogere zuurgraad en frisheid. Appel, perzik en honing zijn enkele van de aroma’s van de Cortese wijnen, samen met limoen-, amandel- en lichte kruiden- en grasaroma’s. Het is een uitstekende match voor lichtere gerechten, zoals gegrilde vis of groene salades, en is ook een populaire aperitiefwijn. De beste Cortese is de Gavi di Gavi, gemaakt van de cortese druif in de gemeente Gavi.
–
Roero Arneis
De Arneis heeft als bijnaam ook wel de “witte nebbiolo” of “kleine koning”, waarmee het belang van deze druif aangegeven wordt. De Arneis wordt alleen in Piëmonte verbouwd. We onderscheiden de Roero Arneis DOCG en de Langhe Arneis DOC. De Arneis is geen gemakkelijk te telen druif (zijn naam betekent in dialect ook “kleine lastpak”). De Arneis doet het erg goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen, geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en is minder uitgesproken. Over het algemeen wordt de Arneis niet op hout opgevoed maar alleen op roestvast staal (inox), al zijn er een paar producenten die de wijn (deels) een korte houtrijping geven. De wijn wordt vaak jong gedronken, al komt de wijn het beste tot zijn recht na een korte flesrijping.
De wijn is licht van kleur met veel fruittonen, vooral citrusvruchten, droog, met een intens aroma met fruitige en bloemige geuren. In de mond is hij hartig, De zuurgraad is nooit hoog, De Arneis is een uitstekende wijn om te combineren met vis en schaaldieren, geroosterd wit vlees, vleeswaren of rauwe vis, verse kazen en als aperitief bij typische Piemontese hapjes.
–
Erbaluce
De Erbaluce is een autochtone druif uit Caluso, een kleine wijnstreek in het noordwesten van Piëmonte op de grens met de Valle d’Aosta. De wijngaarden waar de Erbaluce wordt verbouwd in de pergola van Canavese, liggen op een zand- en kiezelbodem die een goede afwatering garandeert. Kenmerkend voor de Erbaluce is zijn frisse karakter, deels gebaseerd op een mooie, levendige natuurlijke zuurgraad. De veelzijdigheid komt volledig tot uitdrukking in een brede reeks wijnen, zowel mousserend als droog en stil en zoet. Kenmerkend voor de Erbaluce druif en wijn zijn de volle ronde florale tonen, een vleugje bloesem, acaciahoning, de krachtige smaak en mooie frisse zuren. De kleur is prachtig, tegen het groen aan, erbaluce betekent dan ook ‘licht gras’. Lekker bij recepten op basis van vis en schaaldieren en prima voor sushi en sashimi.
Timorasso
De Timorasso is een oude inheemse witte druivensoort, vooral aanwezig in het Colli Tortonesi-gebied in de provincie Alessandria, op de grens tussen Piëmonte en Lombardije. De Timorasso druif werd bijna vergeten, maar is de laatste jaren weer herontdekt en wordt nu gezien als een van de meest interessante druivensoorten van Italië. Zijn bijnaam is ‘Il Barolo Bianco’. De wijnen die ervan worden gemaakt hebben een unieke smaak die doet denken aan honing, citrus en noten, met een mooie balans tussen zuurgraad en zoetheid. De kleur is intens geel en de wijn is in de mond fris en mineraal met rijp fruit.
Favorita
Ook de Favorita druif is een autochtone druif uit Piëmonte. Favorita werd lang gebruikt als tafeldruif, om te eten. Maar deze druif geeft prima frisse fruitige witte wijnen. Hij groeit in de Roero en de Langhe. Genetisch is de Favorita nauw verwant aan de Vermentino druif, maar de Italianen vonden hem toch voldoende onderscheidend om hem een eigen DOC-status in Piëmonte te geven. Favorita wijnen hebben een heldere strogele kleur en In de mond zijn Favorita wijnen fris, fruitig, verfrissend met een zachte afdronk.
Tot voor kort werden Favorita druiven in blends gebruikt om frissigheid toe te voegen, maar in de afgelopen jaren is zij tot wasdom gekomen en worden Favorita wijnen steeds meer gewaardeerd als op zich staande wijnen. Favorita wijnen zijn perfect als aperitief, bij vis, bij Piemontese antipasti of bij risotto gerechten.
Cin cin!

Pasen en de Giro del Nizza in 1 week tijdens de meivakantie in Piëmonte
De beste tips voor je vakantie in Italië Dit jaar openen we onze deuren (of eigenlijk poort) op zaterdag 19 april. Heel vroeg dit jaar,
Onze 5 favoriete Piëmontese witte wijnen
De beste tips voor je vakantie in Italië Naast de best rode wijnen van de wereld, heeft Piëmonte ook zeer goede inheemse (eigen) witte wijnen.