Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Casa Valle Erro ligt in de wijnstreek de Monferrato in Piemonte. De Monferrato staat sinds 2014, tezamen met de Langhe en de Roero op de Unesco Wereld Erfgoedlijst van Unesco.
Is de Langhe met name beroemd om haar Nebbiolo druif, zowel de Barbaresco als de Barolo is van deze druif gemaakt, de Monferrato staat bekend om haar zeer goede Barbera’s. En aangezien wij in de Monferrato wonen, zijn we uiteraard ambassadeurs voor dit geweldige druivenras. We houden van Barbera, het is een makkelijk drinkbare wijn met lage tannines en een wat hoge zuurgraad. Grofweg onderscheiden we 3 kwaliteiten. De basis Barbera heeft alleen in vaten van roestvrijstaal gezeten. De Barbera Superiore gaat minstens na het rvs 6 maanden in houten vaten (barriques of botte) en de allerbeste Barbera, de Nizza, moet zeker 18 maanden rijpen waarvan in ieder geval 6 maanden op hout. In de praktijk betekent het meestal dat de Nizza minimaal een jaar op hout heeft gelegen. De Nizza wordt gemaakt in slechts 18 gemeenten rondom het stadje Nizza Monferrato. De Nizza wordt gemaakt van 100% Barbera druiven en moet een minimum alcoholpercentage van 13% hebben. Meestal vind je ze echter niet onder de 14,5-15,5%. De wijngaarden dienen op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten te liggen. Wat ons betreft wordt er in de regio rondom de gemeente Agliano Terme en San Marzano Oliveto de beste Nizza gemaakt. Onder andere Roberto Ferraris, Guido Berta en Domenico Serra hebben hun wijnvelden rondom deze dorpen. Zeer de moeite waard voor een bezoek!
Inmiddels kennen wij al heel veel wijnproducenten bij ons in de buurt, we gaan ieder voorjaar weer naar een ander bedrijf zodat ons assortiment Barbera zich gestaag uitbreidt. En we sturen uiteraard graag onze gasten naar een mooi wijnbedrijf bij ons in de Monferrato voor een wijnproeverij.
Echt een prachtige gelegenheid om meerdere wijnboeren te bezoeken op 1 dag is de Giro del Nizza. Een dertigtal wijnproducenten openen hun deuren voor iedereen die van wijn en dan met name van Barbera houdt. Op 23 april is het weer zover. De start is bij de Enoteca in Nizza Monferrato en daar kan een ticket worden gekocht. (€ 40 pp) Je krijgt een wijnglas en een kaart mee met alle deelnemers. Ook krijg je een tegoedbon van € 5 die overal kan worden besteed aan het kopen van wijn. Voor degenen die niet zelf met de auto willen gaan, rijdt er ook een bus langs de deelnemers. Naast het proeven van de beste Barbera’s is er ook bij iedere boerderij wat te eten. Want naast de allerbeste wijnen ter wereld staat Piemonte uiteraard ook bekend om haar geweldige keuken.
Antiche Cantine Brema
Cascina Barisel
Cantina Tre Secoli
Margrà
Cascina Garitina
Cascina Lana
Dacapo
Daniele Chiappone
Michele Chiarlo
Villa Giada Coppo
La Gironda
Pico Maccario
Domenico Serra
Tenuta Olim Bauda
Clemente Guasti
Tenuta Bricco San Giorgio
Vinicola Arno
Avezza
Borgo Isolabella
Cantina di Vinchio Vaglio
Cascina La Barbatella
Cascina Guido Berta
Cossetti
Cantina Frasca
Tenuta Garreto
Adriano Durio
La Patareina
L’Armangia
Beppe Bocchino
Cascina Perfumo
Cantina de Nizza/Cantina Sociale Barbera dei Sei Castelli/Cantina Terra Astesane Mombercelli
Ik heb tijdens de Giro del Nizza nog 1 appartement vrij, namelijk Il Gazebo voor 2 personen van 22-4 t/m 29-4.
Mail direct naar info@EenWeekjeItalie en komt genieten van een prachtige rondgang langs onze beste Barbera producenten!
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!