Kerst in Italië, kersttaart voor onze vrienden, buren en relaties, hieronder het recept
Kersttaart voor onze buren, vrienden, relaties Dit jaar vieren wij alweer onze 19e Kerst in Italië, Piëmonte. Wat gaat de tijd toch hard. Kerst, of
Niet iedereen weet het maar Piëmonte geldt als één van de grootste hazelnotenproducent ter wereld. En Piëmonte staat op nummer 1 voor wat betreft de beste kwaliteit van de hazelnoot.
In Piëmonte vind je in de Alta Langa grote hazelnoten plantages. Hier wordt de Tonda Gentile geproduceerd. Een mooie ronde hazelnoot van topkwaliteit. Rondom Cortemilia bevinden zich tientallen hazelnotenboerderijen. Deze boerderijen hebben hun eigen boomgaarden en verwerken hun eigen hazelnoten. Ze maken er de mooiste producten van, zoals hazelnotentaartjes (torta di nocciole), koekjes zoals Baci di Dame en Brutti e Buoni. Maar ook gezouten hazelnoten voor bij de aperitivo. En ze maken uiteraard ook hazelnoten crème, wit, melk en puur. Wat een smaaksensatie!
De kwaliteit van deze Tonda Gentile hazelnoten is zo hoog dat ze een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit de Alta Langa afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen wat betreft smaak, kleur en formaat. Ze zijn lekker groot en hebben vooral een heerlijk volle smaak die lang op aangename wijze in de mond blijft hangen.
De belangrijkste reden is het klimaat. Hoogte en zeewind zorgen voor frisse nachten en veel mineralen in de lucht: perfect voor het herstel van de bomen! De alomtegenwoordige zon brandt niet en laat de vruchten zacht groeien, zonder ze uit te drogen.
Heel veel mensen denken dat het oogsten van hazelnoten hetzelfde werkt als met olijven. Dus met netten om de boom en dan met een hark de hazelnoten eruit harken. Niets is minder waar. De meest gepassioneerde telers plukken hun hazelnoten rechtstreeks van de boom tegen het einde van augustus, wanneer ze goed rijp zijn, zodat ze niet op de grond vallen en beschadigd raken. De meeste echter laten de hazelnoten wel op de grond vallen en zuigen ze daarna op met een soort grote stofzuiger. Na het oogsten worden de noten gesorteerd op grootte en geselecteerd op kwaliteit én schoonheid. De mooiste worden gevacumeerd in pakjes van een halve tot een hele kilo. Wat een smaakexplosie! De lelijkste worden verwerkt in de vele taartjes, koekjes en pasta’s.
Wat veel mensen ook niet weten is dat Nutella uit Piëmonte komt. In de Tweede Wereldoorlog was er een groot tekort aan chocolade waardoor de prijs enorm hoog was. Pietro Ferrero, van origine banketbakker, bedacht een mengsel van melkpoeder, kokosboter met hazelnoten en creëerde een nootachtige chocoladesmaak. Hij maakte op deze manier een smeerbare “chocolade” die we tegenwoordig kennen als chocopasta. De Ferrero fabriek staat nog altijd in Alba. Hier wordt de wereldberoemde Nutella gemaakt maar ook de heerlijke Ferrero bonbons.
Zelf zijn we een tijdje geleden naar Cortemilia gereden voor een bezoek aan Cascina Barroero. Zij produceren de Tonda Gentile hazelnoot en zijn een echt familiebedrijf. We kregen een uitgebreide rondleiding door de boomgaarden en daarna in de verwerkingsruimte en de patisserie. Vervolgens hebben we genoten van een pranzo op basis van hazelnoten, wat een geweldige ervaring. Een absolute must voor onze gasten! En vergeet dan vooral niet ook die geweldige hazelnoten geseald mee te nemen. www.barroero.it
Kersttaart voor onze buren, vrienden, relaties Dit jaar vieren wij alweer onze 19e Kerst in Italië, Piëmonte. Wat gaat de tijd toch hard. Kerst, of
Oud en Nieuw, we drinken bubbels, champagne, prosecco, cava of spumante? Het einde van het jaar nadert, en dat betekent bubbels! Want zeg nou zelf,
Echte Italiaanse recepten | Panna Cotta We gaan vandaag een dolce maken, een hele echte Italiaanse. Panna cotta is natuurlijk naast tiramisu, hét Italiaanse dessert.
Casa Valle Erro Update | november 2024 November was dit jaar de eerste maand dat we lekker samen waren na het seizoen. JP was heel
Ons ondernemersverhaal – werken met kerst en oud & nieuw Sinds we in 1995 als zelfstandig ondernemers begonnen, hebben we altijd gewerkt tijdens de feestdagen.
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!