De beste tips voor je vakantie in Italië

Pollo al Marsala e Funghi, kip in Marsala met paddenstoelen

We gaan een secondo maken, een scallopino met funghi in Marsalawijn, maar dan niet van kalfsvlees maar van kip. Ik gebruik kippendijen omdat ik die het allerlekkerste vind, maar kipfilet kan natuurlijk ook. Marsala is een wijn die wordt gemaakt op Sicilië en wel in de provincie Trapani. De wijn Marsala is vernoemd naar het stadje waar de wijn wordt geproduceerd.

Marsala is een versterkte wijn (20/25%, dus echt veel sterker dan een normale wijn) die vaak gebruikt wordt bij het koken. Maar je kunt hem natuurlijk ook prima ‘puur’ drinken. Er is een droge en een zoete variant en hij wordt zowel van witte druiven als van blauwe druiven gemaakt. Een bijzondere wijn dus die wel wat wegheeft van port of sherry. Op de fles zul je nooit een jaartal zien, het is nl. een mix van verschillende jaren.

Pollo al Marsala e Funghi, een echt Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen?

1 kg kippendijen (vraag even aan je slager of hij de botjes eruit snijdt en het vel eraf haalt), 500 gram gemengde paddenstoelen, Marsala (in plaats van Marsala kan je ook port gebruiken maar dan is het niet meer Italiaans natuurlijk), 3 knoflooktenen, ½ l. groentebouillon, 100 gram boter, takje rozemarijn, wat peterselie (optioneel), olijfolie extra vergine, bloem, zout en peper.

Bereiding van de kippendijen

Doe in een kom flink wat bloem en haal de kippendijen door de bloem. Bestrooi ze met wat zout en peper. Bak de kippendijen goudbruin in een grote pan met olijfolie en 50 gram boter. Ze moeten echt een mooi bruin korstje krijgen. Zodra dat zo is haal je de kippendijen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Mocht je kipfilet willen gebruiken snijdt de filet dan in dunnere plakken en sla ze plat tussen ovenpapier. Ze mogen niet te dik zijn.

Bereiding van de paddenstoelen in de Marsala

Gebruik dezelfde pan, voeg een beetje olijfolie toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak even aan en voeg direct de paddenstoelen toe. Roerbak de paddenstoelen en voeg een half glas Marsala toe. Blijf roeren en laat de Marsala verdampen. Voeg dan een half glas bouillon toe en doe het deksel op de pan. Laat de paddenstoelen zo’n 5 tot 7 minuten garen samen met het takje rozemarijn. Hier kun je ook tijm voor gebruiken. Ik haal de naaldjes nooit van het takje omdat Jan Pieter een hekel heeft aan losse naaldjes. Het takje kan je er makkelijk in zijn geheel weer uithalen als het gerecht klaar is. Voeg nog een beetje Marsala toe en een beetje bloem. Zo gaat de Marsala binden en krijg je een heerlijke saus. Voeg ook nog 50 gram boter toe voor de zachtheid van de saus. Doe nu de kippendijen er weer bij, giet er een beetje Marsala overheen, draai ze om en herhaal dit. En klaar is de Pollo alla Marsala e Funghi. Je kunt er nog wat fijngehakte peterselie overheen strooien. Dat vindt Jan Pieter niet lekker dus de peterselie sla ik over.

Lekker met gebakken aardappeltjes met rozemarijn uit de oven of gegrilde groenten. En uiteraard met en glas Marsala!

Buon Appetito