Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Torino is naast de koninklijke hoofdstad van Piëmonte tevens de culinaire hoofdstad van Italië! Een bezoek aan Torino mag dan ook niet ontbreken tijdens de vakantie bij Casa Valle Erro in Piëmonte.
Er zijn drie pijlers waarom Turijn zich de culinaire hoofdstad van Italië mag noemen. Koffie, aperitivo en de klassieke Piemontese keuken.
“Caffè” zoals wij in Piëmonte zeggen, is het kleine zeer sterke kopje koffie dat wij drinken na een maaltijd. We noemen het geen espresso, maar caffè. Dus wil je een goede zier maken in een bar, bestel dan caffè in plaats van espresso. In Turijn vind je de mooiste historische koffiebars ter wereld. De bars zijn prachtig aangekleed met marmer en enorme spiegels. Op de bar, of in een kleine vitrine ligt een uitgebreide keuze aan zoetigheden. Want ’s ochtends bestaat het ontbijt voor de Piemontesi uit een cappuccino met een brioche, al dan niet gevuld met marmelade, crème of chocolade. Een cappuccino mag tot 11.00, daarna wordt het tijd voor de aperitivo en daarna de pranzo. En na het eten drinken wij weer een caffè!
Een echte Torinese koffiespecialiteit is de bicerin. Bicerin is een caffè met chocolade erin. De koffie wordt afgetopt met crema di latte (melk). Vergis je niet, het is geen warme chocolademelk. De chocolade is heel dik van structuur. Je proeft heel veel chocolade!
Hieronder een lijstje met historische koffiebars in Torino:
Er zijn 2 momenten op de dag voor een aperitivo, net voor de pranzo (warme lunch), zo rond een uur of 11.30 en voor de cena (diner), vanaf 18.00. De eerste aperitivo bestaat meestal gewoon uit een (alcoholisch) drankje met wat chips en olijven. De tweede echter is een aperitivo met een uitgebreid buffet met warme en koude gerechtjes. In Piëmonte heeft iedere bar rond 18.00 zo’n uitgebreid buffet met stuzzechini, lekkere hapjes. De hapjes zitten bij de prijs van het drankje in. In Turijn is dit aperitivo buffet vaak zo uitgebreid dat je daarna niet meer uit eten hoeft. Het wordt dan ook wel een apricena genoemd. Dat is natuurlijk jammer, want ook de cena is geweldig in onze culinaire hoofdstad. Maar ja, er moeten keuzes gemaakt worden!
Hieronder een lijstje met populaire aperitivo barretjes in Torino:
Piëmonte wordt gezien als de keuken van Italië. Niet voor niets is in Piëmonte de Slowfood organisatie opgericht. En omdat het koninklijke hof van Savoie was gevestigd in Piëmonte en Torino de koninklijke hoofdstad van Italië was, is de keuken van hoogstaand niveau met producten van hoge kwaliteit. Torino loopt daarom altijd voorop als het gaat om trends op culinair gebied, maar ook de echte klassieke Italiaanse keuken heeft en behoudt haar oorsprong hier. Klassiekers zoals vitello tonnato, carne cruda, agnolotti al plin (gevulde pasta), tajarin al ragù (lintpasta) en gestoofd kalfsvlees in Barolo of Barbera, ontbreken nooit op de kaart bij een klassiek Piemontees restaurant.
Hieronder een lijstje met restaurants in Torino die de klassieke Piemontese keuken voeren.
Naast heerlijk eten en drinken heeft Turijn nog veel meer te bieden. Ik schreef al eerder een blog over de musea en pleinen in Turijn. Die lees je hier.
Voor allerlei leuke informatie over Turijn, kijk ook op de website: https://www.guidatorino.com
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!