Ons ondernemersverhaal - werken met kerst en oud & nieuw

Sinds we in 1995 als zelfstandig ondernemers begonnen, hebben we altijd gewerkt tijdens de feestdagen. Dat hoort nu eenmaal bij het vak in de detailhandel en horeca. Voor ons was dat nooit een probleem, integendeel, we vonden het vaak juist gezellig. Ook hier in Italië hielden we tijdens de feestdagen de deuren altijd open. Tot vorig jaar. Toen besloten we voor het eerst Kerst en Oud en Nieuw te vieren met vrienden, en dat is ons zo goed bevallen dat we dit jaar hetzelfde doen. Maar de vele jaren dat we tijdens de feestdagen werkten, hebben ons ook prachtige anekdotes opgeleverd. Lees mee!

Zwolle, Kerst 1995

Vier maanden na de opening van onze zaak stonden de feestdagen voor de deur. We besloten groots uit te pakken. We maakten folders voor kerstbestellingen, zoals visschotels, gourmetschalen en afhaalmenu’s. Ook zou het restaurant open zijn op Tweede Kerstdag. Met advertenties in de lokale krant en flyers door heel Zwolle brachten we ons aanbod onder de aandacht. En dat hebben we geweten: honderden schalen moesten worden gemaakt. Aan het eind kon ik letterlijk geen schaal meer zien!

Om alles op tijd klaar te krijgen, werkten we in ploegendiensten. De koelcel stond bomvol met schalen en tassen, elk voorzien van een nummer. Op Eerste Kerstdag konden klanten hun bestelling tussen 9:00 en 11:00 uur ophalen. Het was een enorme logistieke operatie, maar alles verliep soepel. Nou ja, bijna alles.

Eén klant kwam zijn afhaalmenu voor acht personen ophalen. Mijn hart zakte naar mijn schoenen: die bestelling waren we compleet vergeten! Het was de enige afhaalmenu-bestelling tussen alle schalen, en ik had er gewoon niet meer aan gedacht. De klant was uiteraard niet blij – een understatement – maar we beloofden het binnen een uur te brengen. Zodra alle bestellingen waren opgehaald, begonnen we als een gek het menu klaar te maken: garnalencocktails, gebakken zeetong, salades, aardappeltjes en dessert. Alles werd zorgvuldig ingepakt, inclusief een paar flessen wijn als excuus.

Maar het afleveren werd nog een avontuur op zich. Zonder navigatie reden we half Zwolle door op zoek naar het juiste adres. Uiteindelijk kwam alles goed: om 13:00 uur zat de hele familie aan tafel, compleet met kerstmenu. Nu kunnen we erom lachen, toen niet zo heel erg.

Kalverstraat, Oud & Nieuw 2001/2002: van gulden naar euro

De Kalverstraat heeft ons talloze bijzondere herinneringen gebracht, maar één van de meest memorabele momenten was de overgang van de gulden naar de euro. Wij waren altijd open, dus ook op 1 januari 2002. Vrijwel alle andere winkels in de stad waren dicht, maar wij besloten open te gaan. Dit maakte ons een van de eerste zaken in Nederland die op Nieuwjaarsdag betalingen in euro’s aannam.

De Oudjaarsnacht van 2001 brachten we door in de zaak. We moesten alle prijzen en prijskaartjes aanpassen, en JP programmeerde zelf de kassa’s zodat zowel in euro’s als in guldens kon worden afgerekend. Want hoewel klanten nog met guldens mochten betalen, moesten wij wisselgeld in euro’s teruggeven. Dat betekende dat de kassa automatisch de juiste omrekeningen moest maken.

De eerste klant die met euro’s betaalde, was een Italiaanse vrouw. Dat moment vergeet ik nooit meer. We stonden allemaal gefascineerd naar die nieuwe munten te staren. Het voelde bijna onwerkelijk, alsof het speelgoedgeld was.

De week ervoor hadden we ons wisselgeld in euro’s ontvangen. We hadden samen een inschatting gemaakt van hoeveel we nodig zouden hebben, maar eigenlijk hadden we geen idee. Toen Brinks voor de deur stond, zagen we het eerste steekwagentje vol met muntgeld binnenkomen en dachten we nog: “Oh, dat valt wel mee.” Maar het bleek niet bij één steekwagentje te blijven. Onze grote kluis zat al snel propvol met 1- en 2-euromunten; de rest moest ernaast worden gestapeld. Het voelde alsof we wisselgeld hadden voor drie maanden! Normaal haalden we iedere week nieuw wisselgeld, maar dit was echt hilarisch.

We hebben enorm gelachen om die situatie, en het is een herinnering die we altijd zullen koesteren.


We wensen iedereen (alvast) hele fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond 2025! Voor ons wordt het in ieder geval weer een feestje. Geniet ervan!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!