
Ons ondernemersverhaal deel 6, Onze Giro d’Italia, wat een verhaal!
De beste tips voor je vakantie in Italië Op 1 mei 2005 reden wij met onze camper de Stoombootweg uit op weg naar een nieuw
Vorige week zijn we begonnen met het maken van ons Italiaanse kerstmenu. Een italiaans menu bestaat altijd uit 4 componenten. We beginnen met de antipasto, daarna komt de primo, dan de secondo en tot slot de dolce.
Een primo is de afkorting van il primo piatto, het eerste gerecht, oftewel de eerste gang. Een primo is altijd pasta of risotto. Ook een soep als pasta e fagioli (bonensoep met pasta) valt onder de primi.
In Nederland wordt pasta meestal als hoofdgerecht gegeten. Dat komt in Italie niet voor, het hoofdgerecht is de secondo en is altijd vlees of vis met een contorno (bijgerecht).
Als antipasto hebben we vitello tonnato gemaakt. Een typisch Piemontees voorgerecht. Als primo maken we deze week tagliatelle con funghi porcini. Oftewel lintpasta met eekhoorntjesbrood. In de herfstmaanden wordt dit heel vaak gegeten in Piemonte. Er wordt bij ons in de buurt veel gezocht naar de porcini. Ook op de markt staan er vele kramen met funghi porcini. Er wordt gezegd dat als het geregend heeft en daarna 11 dagen droog is de porcini de grond uitschieten.
Afgelopen seizoen heeft onze kok Gianluca regelmatig tagliatelle met funghi porcini gemaakt. En dat viel zo goed in de smaak bij iedereen dat ik zijn recept heb gevraagd. Gianluca maakt altijd verse pasta. Gelukkig zijn er in onze omgeving vele winkels die verse pasta verkopen. Ook in Nederland is het mogelijk om verse pasta te kopen (bijv. bij de meeste supermarkten). Het is wel belangrijk dat de tagliatelle een brede tagliatelle is, in Nederland wordt het vaak pappardelle genoemd.
320 gram tagliatelle, 450 gram eenhoorntjesbrood, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 wortel, flinke scheut witte wijn, takje roosmarijn en takje salie, pollepel tomatensaus, bosje bladpeterselie.
Bak de fijngesneden ui, knoflook en wortel in de olijfolie, voeg de verse paddenstoelen (schoongemaakt en in plakjes gesneden door de lengte) toe en bak even op hoog vuur mee. Voeg daarna de witte wijn en de takjes roosmarijn en salie toe. Even door laten koken en daarna de tomatensaus erbij voegen. Kook alles op hoog vuur nogmaals even door en laat daarna op zeer laag vuur doorpruttelen.
Kook de verse pasta een aantal minuten in ruim water met een klein beetje zout. Voeg daarna de pasta toe aan de saus. Laat de pasta gaar worden in de saus door regelmatig doorroeren. Je ziet wanneer de pasta gaar is door de binding met de saus. Het is essentieel dat de pasta bij de saus wordt gedaan en niet andersom! Mocht je vocht te kort komen voeg dan wat kookwater toe. Haal de takjes roosmarijn en salie uit de pasta voor serveren.
Serveer eventueel met gesneden bladpeterselie.
Voor degenen die echt zelf verse pasta willen maken volgt het recept.
Tagliatelle met funghi gaat prima met een rode wijn. En dat moet voor ons uiteraard een Barbera zijn. Omdat we hierna nog de secondo hebben zou ik met een wat “lichtere” Barbera beginnen. Een die is gemaakt in roestvrijstalen vaten. Bijv. I Nuori van Roberto Ferraris. Maar ook zijn Superiore, 12 maanden gerijpt op houten vaten, is geweldig. (Bisavolo). Mochten deze wijnen niet verkrijgbaar zijn in Nederland, we houden nl. het lekkerste in Piemonte, dan is iedere andere Barbera d’Asti Superiore goed. Open de flessen ruim voordat je gaat eten. Een Barbera heeft veel zuurstof nodig!
Buon appetito!
3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10
22-8 t/m 29-8
5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10
La Cuccia:
3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10
22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10
Il Gazebo:
18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10
15-8 t/m 22-8
De beste tips voor je vakantie in Italië Op 1 mei 2005 reden wij met onze camper de Stoombootweg uit op weg naar een nieuw
De beste tips voor je vakantie in Italië Golfen in Piëmonte is uiteraard al een belevenis omdat je in een van de mooiste regio’s van
De beste tips voor je vakantie in Italië Denkt iedereen in Nederland dat het in februari altijd slecht weer is, nou dat geldt eigenlijk ook
De beste tips voor je vakantie in Italië Casa Valle Erro ligt in de wijnstreek de Monferrato in Piëmonte. De Monferrato staat sinds 2014, tezamen
De beste tips voor je vakantie in Italië Dit jaar openen we onze deuren (of eigenlijk poort) op zaterdag 19 april. Heel vroeg dit jaar,
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!