Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Piemonte wordt vaak culinaire hart van Italie genoemd. Vele streekgerechten zijn inmiddels wereldberoemd en worden overal gegeten niet wetende dat Piemonte de bakermat is. Een voorbeeld is vitello tonnato. Of de grissini, die wij in Nederland oneerbiedig soepstengels noemen! En wat te denken van Nutella, chocoladepasta met hazelnoten. Ja, ook Nutella komt uit Piemonte.
Wat de Piemontese keuken echt onderscheid van andere streken in Italie is haar voorliefde voor de antipasti, de voorgerechtjes. Het is niet ongebruikelijk om te starten met 5 voorafjes. Vaak al voldoende om vol te zitten, maar “helaas” volgt er daarna nog de primo, de secondo, formaggio, frutta en de dolce. Tja, slank word je niet van de Piemontese keuken.
Het meest bekende voorgerecht is de vitello tonnato, maar ook carne cruda (rauw kalfsvlees), peperoni con bagna cauda (gegrilde paprika met een ansjovissaus), tonno di coniglio (stukjes gemarineerde konijn) en gevulde courgettenbloemen, zijn klassiekers. Een flan (groententaartje) met daarover heen gesmolten kaas (fonduta) mist eigenlijk ook nooit.
De primo betekent in Piemonte pasta, gnocchi of risotto. Piemonte is de grootste risotto producent van Italie, rondom Vercelli bevinden zich enorme rijstvelden. Plaatsen zoals Arborio en Carnaroli bestaan echt en hebben hun naam gegeven aan de rijstsoort. Risotto met funghi porcini is een klassieker in de regionale keuken met name in de herfst. Een ander streekgerecht is de risotto alla milanese. Dit is risotto met “zaffarano” oftewel saffraan.
In Piemonte eten we graag tajarin, hele dunne lintpasta. Iedere streek heeft zijn eigen ragu. Ragu is een vleessaus. Meestal van rundvlees maar ook met kippelevertjes. Daarnaast hebben we ook gevulde pasta, agnolotti of ravioli al plin genoemd. Lekker met boter en salie!
De gnocchi zijn in Piemonte van aardappelmeel gemaakt. Deze kleine balletjes zijn heerlijk met een sterke kaas zoals Gorgonzola. Een kaassoort die iedereen kent maar waarvan bijna niemand weet dat hij uit Piemonte komt!
De brasato, het in de Barbera gestoofde rundvlees is wel één van de bekendste Piemontese streekgerechten. La Razza Piemontese is befaamd. Door het uren te laten garen in de rode wijn met kruiden en groenten wordt het heerlijk zacht en mals. Ook van het Piemontese rund, maar wellicht een beetje ingewikkelder voor Nederlanders, is Bollito misto. Gekookt orgaanvlees van het rund dat wordt gegeten met bagnet verde, een sausje van peterselie, ansjovis en olie. Een echte klassieker!
Piemontesi zijn echte zoetekauwen. We hebben een aantal “dolce” die altijd op de menukaart staan. Bunet is er één van. Een soort chocoladepudding met amarettikoekjes en een beetje rum of marsala. Persoonlijk vind ik Zabaione het lekkerst. Zabaione wordt gemaakt van eidooiers, suiker en marsala. Het is een soort warme room. Heerlijk met savoiardi, de bij ons bekende lange vingers maar origineel uit Torino waar het hof van Savoie zetelde. Of panna cotta met hazelnoten. Want Piemonte is één van de grootste hazelnotenproducenten die tevens een IGP nominatie (kwaliteitskeurmerk) heeft. Hazelnoten vind je in vele desserts en ook in chocola (gianduia) en nougat.
Een apart hoofdstuk onder de streekgerechten is onze beroemde Tartufo Bianco. Vanaf half oktober staat heel Piemonte in het teken van het “witte goud”. In Alba vindt il Mercato Internazionale del Tartufo Bianco plaats waar de trifulau hun gevonden witte truffels verkopen en waar allerlei evenementen plaatsvinden. In alle restaurants is het mogelijk witte truffel te eten. Op de carne cruda of op je met veel eidooiers bereide verse pasta. Een ware belevenis!
3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10
22-8 t/m 29-8
5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10
La Cuccia:
3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10
22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10
Il Gazebo:
18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10
15-8 t/m 22-8
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!