Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Oktober, dé maand van het witte goud! De maand dus van de witte truffel in Piemonte.
En wat hebben we veel witte truffel gegeten. Bij iedere Piemontese cena, onze heerlijke luxe eetavonden met alleen maar Piemontese producten, hadden we de keuze om op onze antipasto, primo en secondo witte truffel toe te voegen. Onze kok, Gianluca, heeft iedere week een ander menu met witte truffel voor onze gasten. En daar werd weer gretig gebruik van gemaakt. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want zeg nou zelf, waar krijg je nou de mogelijkheid om zo laagdrempelig tegen een hele mooie prijs, witte truffel te eten! Onze kok koopt de witte truffel in en wij hoeven er alleen maar van te genieten.
In de maanden september en oktober krijg ik daarom wekelijks de vraag wat nou zo speciaal is aan de witte truffel en wat het verschil is met zwarte truffel. De witte truffel komt bijna alleen voor in Piëmonte en dat maakt hem sowieso al bijzonder. Witte truffels zijn complexer, delicater en veel sterker van smaak dan een zwarte truffel. De witte truffel is een zwam (paddenstoel) die onder de grond groeit op de wortels van eikenbomen, hazelaars en wilgen. Een witte truffel kan niet gekweekt worden en er zijn speciaal getrainde hondjes voor nodig om hem te vinden. De witte truffel is dus heel zeldzaam en dat maakt hem zeer speciaal en zeer kostbaar. Een witte truffel wordt gevonden vanaf september tot begin december. Zodra het gaat vriezen worden er geen truffels meer gevonden. De witte truffel wordt altijd vers geschaafd op een gerecht en altijd rauw gegeten. Witte truffel is heel delicaat en heeft een aardse smaak die met niets anders te vergelijken valt. Dit alles maakt hem uniek.
Een zwarte truffel daarentegen groeit bijna overal in Italië. De zwarte truffel wordt ook gevonden in zomermaanden. Hij is niet zo glas als de witte truffel en wordt dan ook ‘scorzone’ genoemd, hij lijkt een beetje op de schors van een boom. En hij is dus echt zwart. De smaak en geur is vele malen minder dan die van een witte truffel. Omdat hij overal en bijna het gehele jaar gevonden wordt is hij sowieso al minder speciaal en dat zie je terug in de prijs. Terwijl de witte truffel het witte goud wordt genoemd is de zwarte truffel heel goed betaalbaar. Hij wordt ook verwerkt in warme gerechten, zoals sauzen. Dit kan echt niet met een witte truffel!
Zoals ik hierboven al schreef verzorgde onze kok Gianluca de gehele maand oktober een speciaal menu met witte truffel. Witte truffel wordt alleen rauw gegeten, altijd geschaafd met een speciale truffelschaaf en alleen op bepaalde gerechten. Als antipasto is carpaccio van kalfsvlees uitstekend geschikt om te combineren met witte truffel, net als het typisch Piemontese voorgerecht ‘carne cruda’, tartaar van rauw kalfsvlees. De primo van tagliatelle met heel veel eidooiers (30 /40 eidooiers op 1 kg bloem) en boter gaat ook top met geschaafde witte truffel en als secondo wordt eigenlijk uitsluitend gebakken ei met hele dooier gebruikt. Ik heb gelukkig heel veel gasten kunnen overtuigen om dit als secondo te nemen want het is nl. het allerlekkerste gerecht dat je met witte truffel kunt eten. En echt iedereen was het met me eens!
Dus oktober was witte truffel maand en ook onze laatste maand. Op 21 oktoberhebben we de laatste gasten uitgezwaaid en direct daarna, op maandag zijn we zelf op vakantie gegaan naar Sicilië. Tja, we kunnen niet zonder La Bella Italia!
En nu gaan we ons richten op het winterprogramma bij Casa Valle Erro. Er gaat weer van alles gebeuren komende maanden, dus blijf ons volgen!
En voor boekingen voor seizoen 2024, mail naar info@EenWeekjeItalie.nl
Echte Italiaanse recepten, Pasta ai Funghi Porcini, pasta met eekhoorntjesbrood Het is weer herfst dus het is in Piëmonte dé tijd van de paddenstoelen. En
Een prachtige donatie voor de hondenopvang van Sara Ook tijdens het seizoen 2024 hebben we weer geld ingezameld voor Sara. Sara Chiriotti is de oprichtster
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Zoals iedereen wel weet zijn wij verliefd op Piëmonte en dan met name om het eten en drinken.
Casa Valle Erro Update | oktober 2024 Normaal gesproken is oktober de maand van de tartufo bianco, de witte truffel, de funghi porcini en andere
Ons ondernemersverhaal – ons eerste visrestaurant Op 1 mei 1995 namen wij officieel ontslag bij onze werkgevers. Een point of no return. Dat weet ik
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!